AnteroHelasvuo Zeppeliinistä katsottuna

Minkä mitäkin

  • Edesmennyt armoitettu karikatyristi Ansu Halla vetäisi parikymmentä vuotta sitten minusta oheisen profiilikuvan.
    Edesmennyt armoitettu karikatyristi Ansu Halla vetäisi parikymmentä vuotta sitten minusta oheisen profiilikuvan.

Kärsämäen rehtori tuli julkisuudessa tokaisseksi: " Sitten tietenkin, kun pillua tekee mieli miespuolisella. Niin eihän sitä osaa aina kauniisti sanoa. Onhan sitä kaikennäköistä porsastelijaa baarimaailmassakin." Heti pääsi hyllylle.

No, voi hellanduudelis! Ketä tässä nyt loukattiin tai seksuaalisesti ahdisteltiin? Ei minua, tuskin Hentun Liisaakaan.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että "pillu" on ihan kelpo sana siinä missä vaikka "nenä" tai "korva".

Sitten taas...

Ent. kansanedustaja (kesk) Riikka Moilasen puhetta on melko ylimalkaisesti sekä paheksuttu että ymmärretty. Enimmäkseen on keskitytty yhteen sanaan "ihmisroska" analysoimatta puheenvuoroa laajemmin. Tuo termi on samantapainen kuin osittain unohduksiin painunut mutta ennen yleinen "roskaväki". Sillä tarkoitettiin yleensä köyhää kansaa, joka ajoittain kokoontui toreille vaatimaan tai vastustamaan äänekkäästi sitä tai tätä. Yhteen pitkään virkkeeseen mahtuu ihmeen hyvin Moilasen koko ajatusmaailma.

Katsotaanpa: "Nyt mä kysyisinkin että tässä on tätä kivetyksen likaisuutta ja muuta roskaamista käyty mutta tästä keskustelua mutta mitä Oulun kaupunki aikoo tehdä sille ihmisroskalle, jota siellä on yllättävän paljon..." Ensi töikseen hän perää kaupungilta toimenpiteitä nimeämäänsä ihmisryhmää vastaan, jota hän sitten kuvailee: "...siis tarkoitan niitä vähäosaisia ihmisiä..." Tästä jää miettimään, tunteeko Moilanen empatiaa vähäosisia kohtaan. "...jotka käyttää ammattimaisesti alkoholia, huumeita, päihteitä..." Mielenkiintoinen ajatus, että joku käyttää päihteitä ammatikseen. Sehän edellyttäisi mm. että kyseessä on tietoinen ja vahvasti motivoitu valinta. Eikö kuitenkin arkijärki kerro, että näille ihmisille on kehittynyt pakonomainen elämäntapa, josta ei niin vain pääse irti? "...ja ovat ottaneet Isokadun nyt kodikseen." Jälleen mielikuva vapaaehtoisesta valinnasta. Jokainen todellisuudentajuinen tarkkailija kuitenkin tietää, että kyseiset ihmiset ovat tahtomattaan joutuneet kadulle, tässä tapauksessa Isokadulle.

Moilasen puheenvuorossa ei ole kysymys yksittäisestä lipsahduksesta vaan voimakkaasta poliittisesta kannanotosta osattomien aseman huonontamiseksi. Hänen saamansa potkut ovat moraalisesti oikeutetut, vaikka Pihlajalinnan perimmäiset motiivit jäävät kyllä askarruttamaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Pitäisin kuitenkin hieman epäsopivana, jos ko. rehtori koulunsa kevätjuhlapuheessa puhuisi pillusta :D

Yksityisesti kaljakavereidensa kanssa reksikin voi käyttää miten karkeaa kieltä tahtoo, mutta julkisuudessa koulun rehtori joutuu miettimään, mitä puhuu ja millaisia ilmauksia käyttää, tai on entinen rehtori. Ihan ansaitusti.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

" Pillupuhe" on vaarallista siksi, että se osoittaa asioita, joita miehet eivät mielellään nyt myönnä keskuudessaan yleisiksi.
Koska siinä tullaan mieskulttuurin " toksisen maskuliinisuuden" alueelle.

Siksi se ahdistaa ja se pitää heti tuomita.
Tai sitten puolustaa sitä aggressiivisesti , mikä on iso riski .

Kehitys on ollut nopeaa ; vielä pari vuotta sitten riski oli huomattavasti pienempi.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Blogisti on kyllä oikeassa siinä, että rehtorin " pillupuhe " oli selvä lipsahdus , joskin sopimaton ja henkilöstä miehenä ikäviä asioita paljastava ,

kun taas Riikka Moilasen " ihmisroskan " haittoja erittelevä puheenvuoro valtuustossa oli harkittu
ja tietoinen kannaotto ja poliittinen ehdotus/ vaatimus .
Siinä ei ollut mitään spontaania eikä se ollut tunnereaktio mihinkään , mitä joku muu olisi sanonut.

Se oli yksinketaisesti hänen käsityksensä niistä haitoista,
joita" ihmisroskasta "on kaupungin imagolle, turvallisuudelle ja bisnekselle.

Ja jopa siitä, mistä tuon roskan "roskaisuus " johtuu .

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tässä taas unohtuu se olenninen asia, oliko seuraus suhteessa syyhyn. Toki molemmat puheet olivat moitittava ja moitteen ansainneet, mutta seuraukset eivät kyllä olleet suhteessa syyhyn. Joskus pidettiin itsestään selvänä, että nauriinvarasta ei hirtetä. Tämän päivän käytännöstä en enää olisi kovinkaan varma.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tuo on muuten ihan totta !
Miltei kaikki ikävästi paljastuneet asiat miltei mistä hyvänsä yritetään nykyisin ratkaista erottamalla joku.

Jos Pihlajalinnan johdossa on ollut tällainen asenne, ei kai ongelma poistu sillä, että irtisanotaan asenteen paljastaja.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tai sitten paljastui asenne, jonka Pihlajalinna katsoo sopimattomaksi johdolleen. Et kai kuvittele hallituksessa istuvan tahdottomia sätkynukkeja. Arvelisin, että arvot on jopa kirjattu paperillekin. Ja vaikka ei olisi, niin yhtiön edun vahingoittaminen on aika selvä vedenjakaja toimitusjohtajan ohjenuorana.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #9

Asenne ei ole sama asia kuin paperille kirjatut arvolauselmat.
Asenteen pitää olla yrityksessä sellainen , että se tuo maksimaalisesti rahaa ilman, että sen paljastuminen on niin suuri imagohaitta, että se vie rahaa.
Nyt ilmeisesti tapahtui jälkimmäinen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #10

Nyt en pysynyt kärryillä. Paljastui asenne ihmisroskasta, mutta sen pitäisi olla jotain muuta, mutta sekään ei saisi paljastua?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Ilmeisesti tämä ihmisroska haittasi Riikka Moilasen asiointi kauppakeskus Valkeassa joka oli hänen työpaikkansa Pihlajalinnan viereisessä korttelissa.

Mielestäni Osuuskauppa Arina on suurin syyllinen tähän. Arina halusi katkaista yhden Oulun vilkkaimmista kaduista Oulun keskustassa.

Näin aluetta markkinoidaan. Lämpimästi tervetuloa Kesäkadulle! Kauppakeskus Valkean katettu Kesäkatu ottaa vastaan lämpimästi säällä kuin säällä! Ainutlaatuinen, avara ja aina suojaisa .

Ihmisroskaa tästä tuskin kannatta syyllistää, lämpimässä ihmisen on hyvä olla

Käyttäjän AnteroHelasvuo kuva
Antero Helasvuo

Paradoksaalista kyllä sana "pillu" on alkujaan häveliäs ilmaisu, joka tarkoittaa yksinkertaisesti "rakoa", kun taas "vittu", jota nykyään kaikki hokevat rankaisematta, on alkuperäiseltä merkitykseltään paljon ikävämpi.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Aikoinaan eräs nainen kertoi, saunassa ja pesulla oltaessa hänen vanhempansa sanoivat, muista pestä myös läperö.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Käsittääkseni rehtorin puheissa koettiin ongelmalliseksi vähättelevä suhtautuminen kouluissa tapahtuvaan seksuaaliseen ahdisteluun eikä niinkään alatyylisen sanan käyttöä.

Moilasen höpinöistä olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset